Image

Makineniz yavaşladı ama değiştirmek istemiyorsunuz. O halde hızlandıralım biraz.

10 Ekim 2020
 / 

Günümüzde yeni bir bilgisayar almak oldukça maliyetli. i5-i7 seviyesi bir makine almak ciddi bir masraf demek. Peki ama gerçekten makinenizi değiştirmeli misiniz? Çeşitli yöntemlerle cihazınızı hızlandırmak mümkün mü?

Makineniz yavaşsa, yavaşladıysa bunun birden fazla nedeni ve çözümü vardır. Makine yavaşlamasının başlıca nedenleri;

  1. Isınma sorunları (başka bir yazıda ele alınmıştır)
  2. Windows’un arka planında çalışan gereksiz bazı yazılımlarca makinenin kaynaklarını aşırı kullanması: bu sorun en kolay işletim sistemi sıfırlanarak çözülebilir. Makineniz adeta nefes alacaktır.
  3. İşletim sisteminin anormal kapanıp açılmasından kaynaklanan bozulmalar : bu durumda da işletim sisteminin sıfırlanması sorununuzu çözecektir.
  4. Harddisk arızası : makinenizin açılması her zamankinden çok uzun sürüyorsa bu harddiskinizde bir arızaya işaret edebilir. Bu tespit edilip makinenizin normal şekilde çalışması sağlanabilir.
  5. Gerekli donanım eklemeleri yapılmadan uygun olmayan işletim sistemi yükseltmesi yapılması : yeni nesil işletim sistemleri her zamankinden daha iyi işlemci, daha çok ram vs gerektirmektedir. Bunlar yapılmadan yapılacak işletim sistemi yükseltmeleri sizi hayata küstürebilir.

Burada yazılanlardan çok daha çeşitli nedenler makinenizin yavaş çalışmasına neden olabilir. Sorunlar giderilmesine karşın makinenizi hala çok yavaş buluyorsanız size önerimiz harddiskinizi yeni nesil SSD disklerde değiştirilmesi olacaktır. Bu tür bir değişiklik makinenizde 5 katından fazla bir hızlanma sağlayabilir. Mümkünse bir miktar da RAM ilavesi ile makinenize yeniden aşık olabilir ve emektar makinenizi daha yıllarca kullanabilirsiniz.