Image

Fanınıza iyi bakın!

7 Ekim 2022
 / 

Fan Temizliği

Taşınabilir bilgisayarların hemen hepsi fan ile soğutulur. Alt kısımdaki kanallardan ve kasadaki diğer hava boşluklarından içeri giren hava, merkezi işlemci, grafik işlemcisi vs gibi bileşenlerin çalışırken ürettiği ısı ile ısınır. Isınan bu hava fan tarafından çekilerek dışarı atılır. Fan bu işlem sırasında aynı zamanda otomobil radyatörüne benzer metal kanatçıkları da soğutarak merkezi işlemci ve grafik işlemciyi soğutmaya çalışır. Bu işlem sırasında dışarı atılan havanın içindeki toz, tüy vs gibi parçacıklar bu metal kanatçıklara takılarak zamanla birikir. Bir süre sonra bu metal kanatçıkların önünde, ısınan havanın dışarı çıkmasını engelleyen keçemsi, halıya benzer bir tabaka oluşur. Ayrıca fan kanatlarına da yapışan ve fan yuvasında biriken bu tozlar fanın soğutma performansının düşmesine ve zamanla bozulmasına yol açabilir. Bu andan itibaren bilgisayarınız artık ciddi bir risk altındadır. Çünkü içerideki havanın ısısı katlanarak artmaya başlar. Bunu makinenin altına ya da üstüne elinizi koyduğunuzda bile anlamanız mümkün hale gelir. Notebook soğutucusu kullanarak bir süre idare edebilmeniz mümkün olsa bile eğer fan temizliği yaptırmak konusunda gecikirseniz grafik işlemci başta olmak üzere bileşenlerden bir ya da bir kaçının yüksek ısıya dayanarak bozulması an meselesi haline gelir ve bu ciddi masraflara, hatta makinenizin hurda haline gelmesine neden olabilir.

Isı nedeniyle meydana gelen bu arızaların giderilmesi de mümkün olmasına karşın hem ucuz değildir, hem de nüksetme olasılığı vardır. Özellikle grafik işlemcisi değişimlerinde nüksetme ihtimali oldukça yüksektir ve oldukça can sıkıcıdır.

Dolayısıyla, en azından yılda bir kaç kez “üfleme” denilen işlemi yaptırıp bu keçemsi birikimi önlemeye çalışmak yerinde bir davranış olacaktır. Buna rağmen makine ısınmaya devam ediyorsa fan temizliği yaptırmak yapabileceğiniz en doğru iş olur. Makinenin arızalanmaması için önlem almak arızalandıktan sonra müdahale etmekten çok daha ucuz ve garantili bir çözümdür.